Меню

ІНСТРУКЦІЯ з безпеки праці при роботі в м’ясо-рибному цеху

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказом _______________________

(посада керівника і

_____________________________

найменування закладу)

_________________ № _________

(число, місяць, рік)

ІНСТРУКЦІЯ № 4

з безпеки праці при роботі в м’ясо-рибному цеху

   І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

   1. До роботи допускаються учні, які пройшли медичний огляд і засвоїли матеріал та правила техніки безпеки.

   2. Практичні роботи проводяться тільки в присутності майстра в/н.

   3. Для проведення робіт необхідно мати на кожному робочому місці необхідний посуд, інструмент, інвентар та сировину.

Floppy-DiskІОП під час роботи у мясо-рибному цеху.doc

 

   4. При роботі користуватись тільки справним інструментом та інвентарем.

   5. Учні повинні бути забезпечені спецодягом (халат, ковпак, рушник, фартух).

   6. Необхідно буди уважним й дисциплінованим, точно виконуйте вказівки майстра в/н.

   7. Не починайте виконувати роботу без дозволу майстра в/н.

   8. Розміщувати прилади, сировину на своєму робочому місці так, щоб запобігти їх падінню та перекиданню.

   9. Під час роботи в м’ясо-рибному цеху, на робочому місці можливий такий вплив небезпечних факторів:

   - ураження електрострумом;

   - поранення при неправильному користуванні ріжучими інструментами;

   - травма рук при завантажуванні сировини в електром’ясорубку;

   - падіння важких предметів.

   10. М’ясо-рибний цех забезпечений обладнанням: електром’ясорубка, фаршемішалка.

   ІІ. ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ.

   1. Одягнути спецодяг і застебнути на всі ґудзики.

   2. Прибрати волосся під ковпак.

   3. Не допускайте звисаючих кінців одягу. Не заколювати одяг шпильками.

   4. Не тримати в кишенях гострих предметів, та предметів, які б’ються.

   5. Перевірити наявність та надійність заземлення. Не приступати до роботи при відсутності заземлення на електрообладнанні.

   6. Перевірити чи закріплене обладнання до фундаменту, підставок.

   7. Перевірити цільність лопастей фаршемішалки, відсутність на них тріщин.

    

   ІІІ. ПІД ЧАС РОБОТИ.

   1. Утримувати своє робоче місце в чистоті.

   2. Не допускати лишніх запасів продуктів на робочому місці.

   3. Слідкувати за достатнім освітленням робочого місця, справністю та чистотою світильників.

   4. Слідкувати, щоб ножі мали зручні, щільно насаджені ручки.

   5. Не залишайте ножі в перероблювальній сировині.

   6. Не працювати на електром’ясорубці без загрузочної воронки та застережливого кінця над отвором для загрузки діаметром більше 45 мм.

   7. Завантажувати машину сировиною рівномірно невеликими порціями.

   8. Направляти сировину в середину робочої камери машини товкачиком, лопатками.

   9. Не працювати на фаршмішалці без застережливої огорожі в завантажувальній воронці.

   10. Користуватися при ручному митті риби щітками, скребками.

   11. Проводити обробку риби на виробничому столі з умонтованою мийною ванною.

   12. Не торкайтесь руками скребка рибо очищувального механізму під час його роботи.

   13. Проводити видалення залишків сировини тільки після повної зупинки електродвигуна та робочих органів машини.

   14. Якщо сталася травма потрібно негайно доповісти майстру в/н, звернутися до медпункту.

   ІV. ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ.

   1. Прибрати робоче місце.

   2. Прибрати інвентар на спеціально відведене місце для зберігання.

   3. Користуватись при прибиранні сміття, відходів щіткою та совком.

   4. Зняти та привести в порядок спецодяг.

   V. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ.

   1. У разі будь-якої аварійної ситуації учень повинен негайно повідомити майстра в/н. Майстер в/н повинен негайно повідомити керівництво ліцею та виконати наступні дії:

   - у разі відключення електроенергії терміново вимкнути все електрообладнання, яке знаходиться у роботі;

   - у разі аварії в системі водопостачання чи каналізації необхідно терміново перекрити крани водопостачання і викликати аварійну службу водоканалу;

   - у разі виникнення пожежі (чи загорання) необхідно вжити заходів щодо евакуації дітей з приміщення відповідно до плану евакуації дітей з приміщення відповідно до плану евакуації, а у разі потреби звернутися по допомогу до інших працівників, негайно повідомити пожежну охорону за телефоном “01”, приступити до ліквідації пожежі, згідно з діючою в закладі інструкцією з пожежної безпеки;

   - у разі травмування учня необхідно надати першу долікарську допомогу і як найшвидше відправити потерпілого до медпункту.

   -

   Інструкцію склав:

   ПОГОДЖЕНО: